Vytisknout tuto stránku

Ceny Tony vyhlášeny. Přečtěte si o vítězích a nominovaných

Ceny Tony vyhlášeny. Přečtěte si o vítězích a nominovaných Tony Awards

Cenu za nejlepší hru si odnesl Leopoldstadt Toma Stopparda v režii Patricka Marbera, jenž příběh situuje do prostředí židovské rodiny v období holocaustu. Kromě Stopparda si odnesl cenu Tony právě také režisér Marber. Mezi dalšími nominovanými figuruje novodobá adaptace Hamleta (Fat Ham) nebo Between Riverside and Crazy, bizarní komedie o tom, jaký zločin se může objevit u vás doma, když se stanete policistou na odpočinku.

Za nejlepší muzikál byl vyhlášen Kimberly Akimbo, který obdržel též cenu za nejlepší libreto a knihu písní. Porotce (mezi nimiž nechyběl ani dramatik Peter Parnell) pravděpodobně zaujal příběh mladé teenagerky v těle starší ženy, která poukazuje na generační propast, která je nyní, v době krize snad ještě znatelnější než v předchozích letech. Mezi nominanty v dané kategorii se umístil také muzikálový hit dnes již klasického dua Freda Ebba a Johna Kandera New York, New York. John Kander současně získal speciální cenu za celoživotní mimořádný úspěch v oblasti divadla. Nepřekvapila ani dřívější nominace pro titul & Juliet o tom, jak by Shakespearova klasika pokračovala, kdyby Julie tragicky nezemřela, ale kdyby se jako emancipovaná žena vzchopila a vzala situaci do vlastních rukou.

V kategorii nejlepší znovu uvedená hra/muzikál získaly cenu Topdog/Underdog a písňový Parade. Mezi další nominované znovu uvedené hry nebo muzikály byla zařazena mj. Ibsenova Nora (Dům pro panenky) a muzikály Into the Woods nebo příběh o ďábelském holiči Sweeneym Toddovi.

V méně významných kategoriích (zvuk, světelný design a scénografie) zvítězil vždy pohádkový Pí a jeho život, který se proslavil především díky své filmové adaptaci.

Vybrané texty vám DILIA na vyžádání ráda zašle k pročtení.

Vítězům gratulujeme!

Další informace

  • Perex: Tuto neděli večer místního času proběhl slavnostní večer cen Tony. Letošním 76. ročníkem provázela moderátorka Ariana deBose, která je sama držitelkou Oscara. Galavečer hostilo divadlo United Palace v New Yorku. Níže uvádíme držitele ocenění.
  • Kategorie: Divadelní