Vytisknout tuto stránku

Festival CSEKKOLD! 4.0 – překračování hranic v českém divadle

Ve dnech 8. – 10. listopadu 2019 proběhne čtvrtý ročník festivalu Csekkold! Na přehlídce české dramatiky a současného českého divadla se podílí budapešťské Divadlo Józsefa Katony. Během dvou dnů se v Maďarsku představí například Divadlo pod Palmovkou a Divadlo Husa na provázku.

Vedle divadelních představení nabídne festival také dvě scénická čtení. V případě hry Elity, která bude uvedena v rámci scénického čtení v režii Dankó Istvána, byl český dramatik a režisér Jiří Havelka osloven Slovenským národním divadlem. Kontroverzní hru o tom, jak se naše společnost nedokázala vyrovnat s komunistickou minulostí, režíroval Jiří Havelka na slovenské první scéně v roce 2017 a dodnes je tato úspěšná inscenace na repertoáru divadla.  Druhou hrou, která zazní v podání herců ze souboru Divadla Józsefa Katony, bude drama Srdce patří za mříže mladého autora Davida Košťáka. Tato hra, jejíž výchozí situace vychází z kontroverzního uvedení  výstavy „Těla“, se ptá po společenské zodpovědnosti a volá po vzdoru vůči velmocím a porušováním lidských práv.

Festival organizuje České centrum Budapešť ve spolupráci s Institutem umění – Divadelním ústavem a spolkem Divadlo Unlimited.

Texty her Elity a Srdce patří za mříže jsou k dispozici v DILIA.

Další informace

  • Perex: Hry Jiřího Havelky a Davida Košťáka se představí v Budapešti.
  • Kategorie: Divadelní