Vytisknout tuto stránku

Ceny Alfréda Radoka za rok 2010

Ceny za inscenační výkony byly rozdány v osmi kategoriích, přičemž Divadlem roku se stalo Dejvické divadlo a Inscenací roku Muž bez minulosti v režii Miroslava Krobota. Na Českou hru roku byla nominována hra Davida Drábka Noc oživlých mrtvol, jejíž synopsi naleznete v těchto Zprávách DILIA v rubrice Nabízíme české hry.

Do dramatické Soutěže o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru za rok 2010 se přihlásilo 40 autorů a autorek celkem 42 textů. Čtyři texty do soutěže přišly ze Slovenska, 16 pochází od žen – autorek a 1 text pochází z dílny autorské dvojice. Na druhém místě se umístila slovenská autorka Iveta Horváthová, zastupovaná agenturou DILIA, se svou hrou Rodinné Blues, jejíž synopsi naleznete v těchto Zprávách DILIA v rubrice Nabízíme české hry.

Letos byla v rámci Cen Alfréda Radoka vyhlášena jako součást dramatické soutěže i kategorie Zlatá žába - cena pro dramatické texty, které tematicky odrážejí genderové stereotypy o „přirozených rolích“ žen a mužů. Porota, kterou v kategorii Zlatá žába zastupovali Dana Radová a Karel Polanský z občanského sdružení Žába na prameni, rozhodla, že letos bude cena udělena textu Rodinné Blues od Ivety Horváthové, který reflektuje generovou problematiku.

Všem oceněným srdečně gratulujeme! 

 

Hry Noc oživlých mrtvol a Rodinné Blues jsou v elektronické podobě k dispozici v DILIA.

Další informace

  • Perex:

    Nadační fond Cen Alfréda Radoka udělil dne 5. 3. 2011 již podevatenácté výroční divadelní ceny v oblasti divadelní a dramatické tvorby za rok 2010.

  • Kategorie: Divadelní
  • Obrázek: 649
  • Obrázek - kód: 13031459277798.upl
  • Obrázek - soubor: DO_info_autori_divadla.jpg