Vytisknout tuto stránku

Cenu Evalda Schorma získala Helena Eliášová

V letošním roce bylo nominováno šestnáct autorů a jejich devatenáct textů, z nichž se do užšího finále dostali:

Braňo Holiček za původní hru Tmavomodrý svět (DAMU)
Janka Schmiedtová za původní hru Fridy (JAMU)
Ivan Jurečka za původní hru Oběť (JAMU)
Helena Eliášová za divadelní hru Hustler4U a původní rozhlasovou hru Pátek o desáté (DAMU)
Pavel Ondruch a Zdeněk Janál za dramatizaci románu Vladislava Vančury s názvem Markéta, dcera Lazarova (DAMU)
Petr František Maška za původní hru Žároviště (JAMU)
Jekaterina Gazukina za překlad hry Jurije Klavdijeva Anna (FFUK)

Na Slavnostním zakončení festivalu Zlomvaz 22. května 2010 v Divadle DISK převzala Cenu Evalda Schorma za rok 2009, spojenou s finanční odměnou 10.000,- Kč, z rukou vedoucího divadelního oddělení DILIA Zdeňka Harvánka a syna Evalda Schorma, pana Oswalda Schorma, studentka DAMU Helena Eliášová za původní divadelní hru Hustler4U a původní rozhlasovou hru Pátek o desáté.

Na druhém místě se umístila Jekatěrina Gazukina za překlad hry Jurije Klavdijeva Anna. O třetí místo se podělila Janka Ryšánek Schmiedtová za původní hru Fridy s Braňo Holičkem za původní hru Tmavomodrý svět (naruby).

Díky přispění pana Oswalda Schorma také zbylí tři finalisté finanční ohodnocení. Kino Evald navíc pro oceněné věnovalo poukázky na volné vstupenky a manželé Lukešovi darovali každému oceněnému svou knihu s názvem Mlčenlivý host – Evald Schorm.

Helena Eliášová (1987, Praha) studuje třetím rokem na DAMU obor dramaturgie. Věnuje se prozaické a dramatické tvorbě a experimentům s formou. Tematicky se zaměřuje na problematiku člověka v dnešním přetechnizovaném světě a na menšiny a subkultury – zabývá se např. homosexualitou. V roce 2007 získala za text Metal4ever ocenění v dramatické soutěži Zlatá divadelní žába, reflektující problematiku rovných příležitostí žen a mužů. Hru uvedlo divadlo Letí v rámci cyklu 8@8 v režii Daniela Špinara. Mimo to je autorkou politické satiry Na (d)ně!, divadelních her Hustler4U, Poslední večírek, Tentazione a rozhlasových her Jako za živa a Pátek o desáté.

Další informace

  • Perex: Agentura DILIA uděluje každoročně Cenu Evalda Schorma určenou studentům divadelních škol (DAMU, JAMU, FFUK, FFMU a FFUP) za původní hru, dramatizaci či překlad.
  • Kategorie: Divadelní
  • Obrázek: 310
  • Obrázek - kód: 12752927029990.upl
  • Obrázek - soubor: 1006_1.jpg