Vytisknout tuto stránku

Křest antologie divadelních her B.M. Koltèse

    Předčasně zesnulý autor Bernard-Maria Koltès (1948-1989) je pokládán za nejvýraznějšího představitele francouzského dramatu konce 20. století. Jeho tvorba se rozchází s tradicí absurdního divadla předešlé generace, je neustálým hledáním komunikace mezi lidmi. Touha a vzpoura, osamělost a lidství, jeho tvorba má zvláštní kouzlo, kdy z obyčejného, konkrétního jazyka ukotveného v mizérii tohoto světa vytane spiritualita, abstrakce, kterou lze jen těžko pojmenovat, ale kterou divák zřetelně pocítí.
    Nová antologie obsahuje všechny Koltèsovy nevýznamnější dramatické texty. Najdete zde již přeložené a separátně publikované či uvedené hry v revidovaných překladech (Boj černocha se psy, Návrat do pouště, Roberto Zucco) i nové překlady her V lesích před příchodem noci (La Nuit juste avant les forets), Západní přístaviště (Quai Ouest), V samotě bavlníkových polí (Dans la solitude des champs de coton), Tabataba.
    Všechny tyto texty jsou dostupné v DILIA a nabízeny k zastupování. Více informací o některých z nich naleznete v naší rubrice Synopse.

Další informace

  • Perex: Divadelní ústav v edici „Divadelní hry“ právě vydává novou publikaci Bernard-Maria Koltès: Hry. Křest této knižní novinky proběhne v pondělí 11. června 2007 v 18:30 hodin v kavárně Francouzského Institutu v Praze. Na programu je scénické čtení z antologie a setkání s překladateli tohoto slavného francouzského dramatika do češtiny.
  • Kategorie: Divadelní