Vytisknout tuto stránku

Čeští dramatici v New Yorku

Hlavním cílem projektu je prezentovat současnou českou dramatiku v „hlavním divadelním městě“ Ameriky, kde má mnoho divadelních teoretiků, kritiků, studentů a umělců možnost shlédnout a poslechnout si překlady českých divadelních her.
    První ročník tohoto projektu se odehrál v roce 2002 v divadle St. Henry Settlement, a představil americkému publiku hry českých klasiků dvacátého století (K. Čapka, V. Havla, J. Topola). Další ročník se odehrál v New York Theatre Workshop, známým divadlem zabývajícím se podporou současného dramatu a byly zde prezentovány nejnovější české hry (napsané za posledních deset let). Od té doby trend prezentace nejnovějších her zůstává - akce se přestěhovala do ještě prestižnějšího divadla The Public Theatre.
V chystaném 4. ročníku se představí následující hry (tučně označené zastupuje DILIA): MiriamL. Lagronové (překlad P. Onufer) AkvabelyD. Drábka (překlad D. Nixon) Je SuisE. Tobiáš (překlad S. a H. Lotkerovi) Tři sestry – I. Volánkové (překlad J. Popel) Cesta dramatiků (E. Tobiáš a D. Drábek) do New Yorku jim umožní prezentovat svoji tvorbu (a zároveň také současné české divadlo) osobně a to ve formě diskusí s diváky po veřejném čtení her. Tento projekt je podpořen veřejnými fondy New York City Department of Cultural Affairs a Ministerstvem kultury České republiky.

Další informace