Vytisknout tuto stránku

Kdo získá cenu DILIA Litera za debut roku?

ELI BENEŠ: Nepatrná ztráta osamělosti

Civilní, leč neobyčejně působivé vyprávění o návratu z Osvětimi do poválečné Prahy. Mladý Petr Stein přijíždí na místo, kde na něj nikdo nečeká, v němž se nemá o co opřít a kde ho pronásledují traumatické vzpomínky na život v lágru i marné naděje v návrat blízkých.

Realistický popis poválečné Prahy, oprýskané, temné i euforické, se střídá s bolestnými retrospektivami, introspektivními pasážemi i vylíčením dobrodružné cesty za novým životem.

KLÁRA KRÁSENSKÁ: Mýtinami

Jedná se o zralou knihu atmosféricky a motivicky propojených básní, při jejichž čtení se před očima vynořuje komplexní svět někde na pomezí reality a temné fantazie, starých domů na samotě uprostřed lesa, ve kterých příroda není pouhou kulisou, ale středem všeho, protože domovem (a životy) prorůstá. Je to svět rituálního zaklínání, pověr a magie, kdy si nejsme jisti, zda skutečně existuje, přesto jí však s plnou vážností věříme.

Najdeme v ní hned několik typů textů – od krátkých, na kost slova ohlodaných básní až po rozsáhlejší básně v próze. Všechny však spojuje precizně vedená autorská ruka a celková kompozice, díky které kniha působí jako sevřený celek.

TOMÁŠ PEŘINA: Tam uvnitř něco je!

Autor se představuje čtyřiatřiceti básněmi pro čtenáře jakéhokoli věku se smyslem pro humor a bez útlocitnosti. Ve své práci předvádí zralost, sebejistotu a vysokou školu žonglérského umění. Žongluje nejen s verši, ale s celými obrazy. Jsou hororově zabarvené, prokazují se výjimečnou imaginací, nelítostným sarkasmem a překvapivými pointami.

Peřinův svět nemá konvenční fazónu. Je bizarní, pro někoho snad šokující, ale originální a každým řádkem zábavný. Kongeniální ilustrace Františka Skály dodávají už tak nabroušeným textům mimořádný břit.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 18. dubna 2024. Sledovat jej můžete na ČT art.

Další informace

  • Perex: Udílení výročních knižních cen Magnesia Litera proběhne již ve čtvrtek 18. dubna! A ani letos nebude chybět vyhlášení ceny DILIA Litera za debut roku. Kdo ji může získat? Představujeme trojici nominovaných!
  • Kategorie: Literární