Vytisknout tuto stránku

Věra Chytilová by oslavila své 95. narozeniny

Věra Chytilová by oslavila své 95. narozeniny Foto: Bonton

Pozornost na sebe upoutala již při studiu na FAMU, a to svými školními filmy. Absolvovala hraným dokumentem o životě manekýnky Strop, následoval dokument Pytel Blech a celovečerní hraný debut O něčem jiném. Pro povídkový film Perličky na dně natočila krátký fragment Automat svět, to už ale připravovala svůj dnes již kultovní snímek Sedmikrásky v hlavních rolích s Jitkou Cerhovou a Ivanou Karbanovou. 

Její následující dílo Ovoce stromů rajských jíme předznamenalo několikaletou tvůrčí pauzu. Odmítla emigrovat do Francie, spolupracovat s StB i podepsat Antichartu. K režii se vrátila v roce 1976 filmem Hra o jablko a komedií Panelstory aneb Jak se rodí sídliště. Následovaly například i snímky Faunovo velmi pozdní odpoledne, Dědictví aneb Kurvahošigutntág a mnohé další. 

Věra Chytilová se stala vůdčí osobností české nové vlny, jejíž snímky získávaly mnohá ocenění na zahraničních festivalech. Její tvorba provokovala vyostřenými etickými dilematy a bouráním formálních klišé. Její výrazný autorský rukopis sklízel sice uznání filmové veřejnosti, nicméně ji zároveň neustále dostával do konfliktu s komunistickým režimem. Přestože Sedmikrásky skončily v trezoru, nabídku točit v cizině odmítla. 

Po revoluci pokračovala ve filmové tvorbě a začala vyučovat na FAMU. V roce 2003 se stala profesorkou, v roce 2005 vedoucí katedry činoherní režie. Nikdy se nepřestala zajímat o veřejné dění, politiku a postavení žen ve společnosti.

Věra Chytilová, držitelka Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu, zemřela 12. března 2014. Bylo jí 85 let. DILIA zastupuje její dědice. 



Další informace

  • Perex: Pracovala jako technická kreslička, laborantka i modelka. Nakonec ji ale očarovalo filmové prostředí, kde prošla hned několika profesemi. Před kamerou se objevila v malé roličce dvorní dámy ve filmu Císařův pekař a pekařův císař, za kamerou začínala jako klapka, později působila jako skriptka, asistentka režie i pomocná režisérka. Věra Chytilová by 2. února 2024 oslavila své 95. narozeniny.
  • Kategorie: Mediální