Vytisknout tuto stránku

Zemřel Gustav Oplustil

V mládí se ochotnicky věnoval divadlu a po válce byl angažován jako inspicient a herecký elév v Beskydském divadle. Později již během své vojenské služby v Armádním uměleckém souboru v Praze, mezi jehož členy patřili například Miroslav Horníček, Jiří Sovák, Jiří Lír nebo Otakar Brousek, byl vyzván k psaní hraných scének a průvodních textů. V roce 1953 nastoupil do zájezdové skupiny Divadla československé armády na Vinohradech, kde pracoval pět let.

Autorská profese převládla nad hereckou a začal pracovat v rozhlase, později dostal nabídku dramaturga z redakce zábavy Československé televize. Prací pro televizi naplno uplatnil svůj talent pro situační humor psaním skečů, estrádních pořadů a scénářů k seriálům. Z úzkého autorského partnerství s režisérem Zdeňkem Podskalským vznikla řada komediálních pořadů složených z populárních písniček. Gustav Oplustil se podepsal pod mnoho humorných scének a veseloher jako např. Námluvy komtesy Gladioly s Milošem Kopeckým a Ivou Janžurovou. Ze společné tvůrčí dílny vzešel úspěšný cyklus komedií o Alfonsu Karáskovi opět s Milošem Kopeckým. Díky stejnému smyslu pro humor a lásce ke starým písničkám vytvořil se Zdeňkem Podskalským cyklus hudebně-zábavných pořadů Bejvávalo, jehož dějová linka byla opřena o historický vývoj tuzemské zábavy. Nejen uvedené, ale i další pořady jako byl např. Kabaret u Dobré pohody, Kabaret u Zvonečku, Blázinec v prvním poschodí, Elixír věčného mládí si nedávno opět nacházely své vděčné publikum v době pandemie díky reprízám České televize. Diváky byl také oblíben známý seriál Pražský písničkář o Karlu Hašlerovi, nebo pořad Úsměvy. Gustav Oplustil připravoval řadu zábavných pořadů včetně silvestrovských programů, stal se přední osobností televizní zábavy po mnoho desítek let a za svou tvorbu byl roce 2002 byl uveden do televizní dvorany slávy v anketě Týtý. Svým laskavým humorem bavil diváky a posluchače mnoha generací. 

Gustavu Oplustilovi udělil prezident republiky 28. října 2022 Medaili Za zásluhy I. stupně, in memoriam za zásluhy o stát v oblasti umění a kultury.

Čest jeho památce!

Další informace

  • Perex: V pátek 21. 10. zemřel v 96 letech Gustav Oplustil, televizní a rozhlasový scénárista, dramatik a režisér.
  • Kategorie: Mediální