Vytisknout tuto stránku

Vyšly nové Zprávy DILIA léto 2022

Nejnovější číslo Zpráv DILIA obsahuje přes 35 synopsí nových českých a zahraničních her. V české sekci vám nabídneme např. Herečku sobotní noci Davida Drábka nebo široké spektrum her Viliama Klimáčka (mj. Kdo se bojí Beatles nebo nejnovější bravurní komedii Riaditeľky zemegule) a další. DILIA také mapuje současné udílení divadelních cen. Nabízí synopsi Špinarky od Tomáše Dianišky, ověnčenou Cenou divadelní kritiky. Upozorňuje také na antologii německých překladů Romana Sikory.

Shrnuje laureáty britských Olivierů a některé z nominovaných odhaluje ve své nabídce (monodrama Cruise a politickou debatu Best of Enemies Jamese Grahama). Kromě toho DILIA zahrnuje díla bardů na dramatické scéně, jako Davida MametaKena Ludwiga nebo díla Nepijte tu vodu od Woodyho Allena v překladu Dany Hábové. Dále nabízí synopse nominantů (např. Drazí rodiče) a vítězů (Berlín Berlín) prestižních francouzských Les Molières, v obou případech přeložených Alexanderem Jerie. Za zmínku z románské sekce stojí Vlaštovka autora Guillema Clua.

V německé sekci uvádíme nominanty cen Stücke a mezi synopsemi zařazujeme činohru Prasklej svět Rolanda Schimmelpfenniga. V neposlední řadě Zprávy obsahují podrobnější článek o rozšiřující se poptávce po rozhlasových hrách. Zdá se, že se díky pandemii začíná divadelní scéna více a více prolínat s tou mediální.
Literární oddělení reaguje na vyhlášení vítězů Magnesia Litera a v krátkých anotacích shrnuje díla vítězů cen Jiřího Ortena.

To a mnoho dalšího naleznete v nových Zprávách DILIA, které si můžete stáhnout ve formátu PDF.

Zábavné a inspirativní čtení přeje agentura DILIA.

Další informace

  • Perex: Zajímají vás novinky z oblasti divadla, literatury, hudby nebo audiovize? Stáhněte si nejnovější letní Zprávy DILIA ve formátu PDF.
  • Kategorie: Divadelní