Vytisknout tuto stránku

Dianiškovo 294 statečných hrou roku!

Výsledky Cen divadelní kritiky za rok 2020 vyhlásil 3. března po 20 hodině pořádající časopis Svět a divadlo online a to na facebookové stránce časopisu a na svém YouTube kanálu. Ankety se každoročně účastní desítky českých divadelních kritiků a kritiček. Hlasování se zúčastnilo celkem 66 divadelních kritiků. Výsledky byly určeny prostým součtem udělených hlasů.

V hlavní kategorii Inscenace roku zvítězila inscenace Zahradníček - vše mé je tvé Jana Nebeského a Lucie Trmíkové, která si vysloužila také titul ženský herecký výkon roku. Cenu za mužský herecký výkon roku si za postavu Franze v představení Malý stvořitel odnesl Karel Dobrý. Výrazný ohlas u divadelních kritiků sklidil také Cirk la Putyka. Novocirkusový soubor z pražských Holešovic si vysloužil cenu za nejlepší divadlo roku a společně s pěti dalšími divadelními programy také ocenění v nové kategorii online divadla vytvořené speciálně pro letošní rok. Marko Ivanovič byl oceněn za hudební složku jeho opery Monument a rapové duo PΛST (Ivo Sedláček a Dan Kranich) za hudbu k inscenaci Šílený Herkules v rámci Antické Štvanice.

Nejlepší Poprvé uvedenou českou hrou roku se stala hra Tomáše Dianišky s názvem 294 statečných.

POPRVÉ UVEDENÁ ČESKÁ HRA ROKU 2020

TOMÁŠ DIANIŠKA: 294 STATEČNÝCH
uvedlo Divadlo pod Palmovkou Praha, režie T. Dianiška, dramaturgie Ladislav Stýblo 

Obsazení: 8 mužů, 5 žen (variabilní)

Akční béčko o hrdinech operace Anthropoid


Doku-fikční hra podle skutečné události o zákulisí největšího hrdinského činu našich dějin.

„Je třeba rozstřílet toho kata, co sedí na hradě. Snad nám někdo spadne z nebe. Olda je řezník a dělá fantastické řízky. Aťa zbožňuje verneovky a až vyroste bude pistolníkem. Jindřiška se poprvé zamilovala a všimla si, že tady v Libni to krásně voní. A všichni mají tajemství. Tatínek už strachem zešedivěl. Jak můžou být obyčejná děcka tak odvážná? Přitlučeme hřebíky na cepy a vymlátíme ty nácky! Hlavně ať nikdo nezradí, jinak se Jindřiška nestihne zamilovat podruhé.“

Text v elektronické podobě je k dispozici v DILIA.

VŠEM OCENĚNÝM GRATULUJEME!

Další informace

  • Perex: Ceny divadelní kritiky za rok 2020 mají vítěze
  • Kategorie: Divadelní