Vytisknout tuto stránku

Filmová adaptace Otce Floriana Zellera získala 4 nominace na Zlaté Glóby

Francouzský dramatik Florian Zeller slaví úspěchy nejen na divadelních jevištích, ale nově i na filmovém plátně. Filmová adaptace jeho dramatu Otec (2012), kterou sám režíroval, získala čtyři nominace na prestižní Zlaté Glóby. Film byl nominován v kategoriích Nejlepší film - drama, Nejlepší herec - drama (Antony Hopkins), Nejlepší herečka ve vedlejší roli (Olivia Colman), Nejlepší scénář (Florian Zeller, Christopher Hampton).

Vítězové budou známi 28. února. 


OTEC (Le Père, 2012)
Florian Zeller
Překlad: Michal Zahálka
Žánr: komedie
Obsazení: 3 muži, 3 ženy

Andrému je osmdesát, býval tanečník a žije se svou dcerou Anne a jejím manželem Antoinem. Anebo býval inženýr, jehož dcera Anne se odstěhovala do Londýna za novým přítelem Pierrem? Proč má uprostřed odpoledne pyžamo? Kam se poděly jeho hodinky? A co dělá v jeho kuchyni ten cizí člověk s kuřetem? Touží po klidném životě, ale najednou už nic nějak nedává smysl...

Místy jímavá, místy krutě vtipná černá komedie o stařecké demenci, která je psaná z pohledu samotného Andrého: scény se vzájemně popírají, postavy mají více podob a příběh se skládá nepřímo, skoro až detektivně. Florian Zeller tu sleduje lehce pinterovské stopy – to je možná i jeden z důvodů, proč se tento text (vedle veleúspěšného uvádění v Paříži, kde získal řadu prestižních cen) stal velkým hitem i ve Velké Británii a USA.

Text nabízí velké herecké sólo pro zralého herce a několik výrazných příležitostí pro další, zejména pro představitelku Andrého dcery.

Text vám rádi zašleme k přečtení.

Více o filmové adaptaci si můžete přečíst zde: The Father

Další informace

  • Perex: V hlavní roli dramatu Otec se představil Anthony Hopkins.
  • Kategorie: Divadelní