Vytisknout tuto stránku

Zemřel Zdeněk Hanka

S lítostí oznamujeme, že dne 31. 1. 2020 zemřel spisovatel Zdeněk Hanka.

Zdeněk Hanka, vlastním jménem Zdeněk Šťastný, se narodil 20. ledna 1956 v Uherském Hradišti a zemřel 31. ledna 2020 v Calgary v Kanadě.
Absolvoval gymnázium a vystudoval medicínu na Fakultě dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích působil jako dětský lékař v Kadani, později získal místo jako novorozenecký lékař v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí. Na jaře roku 1989 podepsal petici Několik vět a na přelomu osmdesátých a devadesátých let se aktivně účastnil demokratických proměn.
V souvislosti s privatizací zdravotnického zařízení, jehož byl ředitelem, se setkal s nátlakem vnějších subjektů a rozhodl se odstěhovat do Kanady.
Napsal dvě povídkové knihy (Lék pod kůží, Vila v Rokli), tři společenské romány (Kavárna, Hedvábný řetěz, Platina), jeden román s autobiografickými prvky (Partitura pro srdce), spolu s Jiřím Kuchařem vydal knihu rozhovorů s léčiteli (Léčitelé, jak je neznáte), drobnou sbírku (Uspávanka) psychologický román o lidských charakterech zasazený do extrémních podmínek severní Kanady (Severně od šedesáté páté) a psychologický román z lékařského prostředí (Dopis do ticha). V nakladatelství Alpress mu vyšly romány Střípek malachitu a Ticho nemá ozvěnu.

Zdeněk Hanka se také věnoval tvorbě pro děti. V roce 2013 vydal knihu Hry a hrátky se zvířátky, kterou ilustrovaly děti z Klokánku. Dále mu vyšly knížky Tajemství pod Duhovákem, Ploutve, křídla, kopyta a Pro radost dětem.

Ve svých literárních dílech se věnoval tématům, která tíží společnost a se kterými se člověk denně setkává a musí se s nimi vyrovnávat (šikana, lidská přetvářka, nevěra, sobectví...). Přesto jsou jeho díla naplněna láskou a pozitivní energií.  

Další informace

  • Perex: S lítostí oznamujeme, že dne 31. 1. 2020 zemřel spisovatel Zdeněk Hanka.
  • Kategorie: Literární