×

Upozornění

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 82
Vytisknout tuto stránku

Zemřel režisér Petr Weigl

Petr Weigl natočil 46 filmových titulů, z nichž nejúspěšnějším se stal legendární snímek Radúz a Mahulena s Magdou Vašáryovou a Janem Třískou v hlavních rolích. Dále jsou za vrchol Weiglovy tvorby považovány filmově ztvárněné opery Rusalka, Faust a Markéta, Marie Stuartovna, Lady Macbeth z Mcenského újezdu či Evžen Oněgin.


Mimo tuto dominantní filmovou linii své tvorby pracoval také na několika baletních a operních inscenacích v pražském Národním divadle, v Národním divadle v Bratislavě, v Espace Pierre Cardin v Paříži, V Deutsche Oper Berlín, Teatro Maestranza v Seville a Bavorské státní Opeře v Mnichově. Velkým úspěchem byla jeho inscenace Straussovy opery Salome v berlínské Deutsche Oper, která byla přenášena televizemi do celého světa.


Kromě režie působil Petr Weigl jako dramaturg v Československé televizi či v Baletu Národního divadla.


Za svou tvorbu obdržel řadu mezinárodních ocenění, mj. Prix Italia za film Bludiště moci a za adaptaci baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie. Dvakrát byl oceněn jako finalista na cenu Emmy Award v USA. V roce 2008 získal od Českého filmového a televizního svazu FITES cenu Vladislava Vančury za celoživotní rozvoj hudebně dramatických forem v televizi a ve filmu. V březnu 2016 obdržel také zvláštní cenu Kolegia Cen Thálie za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění.

 

Další informace

  • Perex: V sobotu 14. července zemřel ve věku 79 let režisér Petr Weigl, známý především svými nekonvenčními filmovými adaptacemi hudebních a operních děl s osobitou mírou stylizace.
  • Kategorie: Mediální