Vytisknout tuto stránku

Výzva autorům

Vážení autoři,

 

Evropský parlament bude příští týden hlasovat o jedné z nejzásadnějších legislativních změn pro autory za posledních 20 let.

 

Návrh Směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu má přinést spravedlivou odměnu pro tvůrce, jejichž díla jsou užívána předními digitálními platformami, jako je například YouTube, které v dnešní době platí nositelům práv jen zanedbatelné částky.

 

Práva milionů autorů po celé Evopě budou významně posílena, pokud bude stávající návrh směrnice přijat. Zároveň tak vznikne i velice důležitý precedens, který budou moci následovat i další země.

 

Nicméně ještě není rozhodnuto. Technologické společnosti a instituce brojící proti autorským právům se vší silou snaží tomuto zabránit. Jejich silná lobby za účelem oslabení práv autorů vede dezinformační kampaň a vykresluje nárok na autorské odměny jako cenzuru a ohrožení pro svobodu slova.

 

Blížíme se do finále celého legislativního procesu a je velice důležité, aby hlasy autorů byly vyslyšeny. Žádáme Vás, abyste podpořili petici http://makeinternetfair.eu/ a připojili svůj podpis k 40.000 dalších tvůrců z celé Evropy, kteří tak jasně vyzývají politiky, aby pro ně zajistili spravedlivou odměnu.

 

S pozdravem

prof. JUDr. Jiří Srstka

ředitel DILIA

Další informace

  • Perex: Evropský parlament bude příští týden hlasovat o jedné z nejzásadnějších legislativních změn pro autory za posledních 20 let.
  • Kategorie: Právní