Vytisknout tuto stránku

Radka Denemarková se stala členkou Německé akademie pro jazyk a literaturu

Radka Denemarková se stala členkou Německé akademie pro jazyk a literaturu Foto: Soňa Pokorná

Německá akademie pro jazyk a literaturu (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) sdružuje spisovatele, kritiky, překladatele a vědce, kteří významně přispívají k rozvoji německého jazyka a literatury. Založena byla v den 200. narozenin Johanna Wolfganga von Goetha, tedy 28. srpna 1949 ve Frankfurtu nad Mohanem.

Nyní sídlí v Darmstadtu, pořádá konference, připravuje publikace, věnuje se propagaci literatury a každoročně uděluje několik literárních cen – za německy psanou literaturu, za esejistiku a za překlad.

Radka Denemarková se 13. dubna zařadila po bok takových osobností, jako jsou Hannah Arendtová, Heinrich Böll či Thomas Bernhardt. Po Pavlovi Kohoutovi, Jiřím Grušovi a Libuši Moníkové je tak další reprezentantkou české, respektive československé kultury, v řadách členů této prestižní instituce.

Gratulujeme! 

Další informace

  • Perex: Čtyřnásobná držitelka ceny Magnesia Litera, spisovatelka, literární historička, scenáristka, dramaturgyně, překladatelka z němčiny a členka DILIA Radka Denemarková se v sobotu 13. dubna 2024 stala členkou prestižní Německé akademie pro jazyk a literaturu.
  • Kategorie: Literární