×

Upozornění

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 82
Vytisknout tuto stránku

Projekt sPOLeCZně: Česko-polské dny na Vltavě

Projekt sPOLeCZně: Česko-polské dny na Vltavě : Polský institut v Praze

DILIA se na Česko-polských dnech podílela zprostředkováním licencí na řadu polských děl. K těm nejzajímavějším patří prémiové rozhlasové vysílání titulu Ach, ty Češky!,nabízející pohled polského žurnalisty Mariusze Surosze na Věru Čáslavskou a další významné české ženy. Osmidílnou četbu na pokračování můžete od 10. 9. poslouchat každý den od 18:30.

Další výraznou premiérou, na níž DILIA zprostředkovala licenci, je vysílání pěti vybraných esejí z knihy 20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygieła, antologie nejzajímavějších i nejkontroverznějších polských reportáží napsaných po roce 1989. Texty odrážejí vývoj, kterým Polsko prošlo po pádu komunismu a snaží se analyzovat a pochopit nové fenomény, s nimiž se společnost vyrovnávala. Poslouchat můžete od pondělí 10. 9. do pátku 14. 9., vždy v 9:10.

DILIA dále poskytla licence na rozhlasová vysílání absurdní komedie Mučednictví Petra Oheye od Slawomira Mrožka (k poslechu 15. 9. od 14:00) a hry Noc Andrzeje Stasiuka (k poslechu 11. 9. od 22:00), napsané na objednávku německé činohry v Düsseldorfu při příležitosti rozšíření Evropské unie v roce 2004. Z poezie bude posluchačům představena polská básnířka Julia Hartwig (k poslechu 15. 9. od 22:45).

Další informace

  • Perex: Ve dnech 7. – 16. 9. probíhají na ČRo Vltava ve spolupráci s Polským institutem v Praze Česko-polské dny. Přinášejí zajímavý vhled zejména do světa polské literatury a žurnalistiky, připomínají ale i momenty historie, v nichž se české a polské dějiny výrazně protnuly a lákají také na setkání s polskou hudbou, od Chopina až po současný polský jazz.
  • Kategorie: Mediální