×

Upozornění

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 82
Vytisknout tuto stránku

Týden s Italem Calvinem

Italo Calvino debutoval v roce 1947 románem Cestička pavoučích hnízd, v němž popisuje své zážitky z partyzánského odboje a který se řadí k italskému neorelismu. Autor však tento literární směr brzy opouští a přiklání se stále více k literatuře alegorické a experimentální. Tato jeho tendence vrcholí v 70. letech povídkovým souborem Nesnadné lásky,  románem inspirovaným Polovým Milionem Neviditelná města  a především pak  podivuhodným postmoderním románem Když jedné zimní noci cestující.

Český rozhlas uvádí čtyři povídky ze sbírky Nesnadné lásky, v nichž jsou příběhy milostných vztahů zaměřeny na okamžiky nesdělitelnosti, tj. na chvíle, kdy se ruší nebo otevírá tajemství toho druhého a kdy se ve vzájemném vztahu nedostává slov, a povídkou Tvar prostoru ze sbírky Kosmické grotesky.

Povídky jsou na stránkách ČRo vždy po dobu jednoho týdne dostupné také ke streamování.

Licenci na zahraniční práva k povídkám Příběh vojáka, Příběh úředníka, Příběh koupající se ženy a Tvar prostoru zprostředkovala DILIA.

Další informace

  • Perex: V týdnu od 11. června si na vlnách Českého rozhlasu Vltava můžete každý všední den od 14:30 poslechnout povídku Itala Calvina, jednoho z nejvýznamnějších italských spisovatelů 20. století.
  • Kategorie: Mediální