Vytisknout tuto stránku

Češka získala Cenu Dráma

V sobotu 19. května 2018 skončil v Bratislavě 14. ročník festivalu Nová dráma / New Drama 2018. Součástí závěrečného ceremoniálu bylo předávání festivalových ocenění a cen soutěže původních dramatických textů ve slovenském a českém jazyce Dráma 2017. Na třetím místě se umístil Miroslav Djablik s textem Vianočný zázrak. Druhé místo nebylo uděleno. Odborná porota soutěže udělila dvě první místa – české autorce, zastupované DILIA, Vandě Zaplatílkové-Hutařové za hru Jen zavřít oči a Dušanovi Vicenovi za hru Odpisy a priznania. Cenu Rádia Devín získal Ondřej Škrabal s textem Zjevení pudla.

Večer patřil také udílení cen Nová dráma/New Drama 2018. Výsledky hlasování festivalových diváků rozhodly, že Cenu bratislavského diváka získala inscenace Elity. Účastníci Semináře mladé kritiky, posluchači vysokých škol uměleckých a humanitního směru z Čech a Slovenska, udělili Cenu studentské poroty inscenaci Postfaktótum. Zvláštní cenu poroty si odnesla herečka Barbora Andrešičová za širokospektrálnost hereckého projevu v inscenaci Ľudia, miesta a veci. Hlavní Cenu Grand Prix obdržela inscenace WOW! Divadla Debris Company.

 

Vanda Zaplatílková Hutařová vystudovala VOŠ Hereckou v Praze a Divadelní vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V současné době pracuje jako vedoucí souboru a dramatických kroužků na Doctrina – Podještědské gymnázium. Vedle toho si přivydělává jako režisérka a autorka dramatických textů, spolupracuje se skupinou Popojedem produkující především krátké filmy a podílí se jako šermířka na projektech skupiny Merlet.

Se svou hrou Sebestředná samota vyhrála 1. místo v soutěži Dráma 2015, za hru Jen zavřít oči získala 1. místo v soutěži Dráma 2017, dvakrát jí bylo uděleno čestné uznání v Ceně Evalda Schorma za Vlk in fabula (2012) a Sebestředná samota (2015), získala cenu diváků na PidiFESTu (2015) a nominaci v kategorii Mladé divadlo na Českém Tučňákovi (2013), obojí za komedii Vlk in fabula. Jako scénáristka se podílela na úspěších krátkého filmu Bio Buddy (48HFP Seattle: World Winner: Best Directing, 2nd Best Movie, 48HFP Prague: Best film, Best screenplay, Visionaria 2017: Winner Jury Award, Short to the Point 2017: Best Screenplay, Los Angeles CineFest 2018: Finalist) a krátkého vertikálního filmu 2084 (Top Indie Film Award 2017: Best Experimental Short Film, ARFF Berlin // Around International Film Award 2017: Jury Award, Hollywood Boulevard Film Festival’s annual event 2018: selected to screen).  

 

JEN ZAVŘÍT OČI (2017)

Žánr: hořká komedie
Obsazení: 7 mužů, 8 žen

Příběh vypráví o malé holčičce, biologovi na střední, politikovi – vášnivém lovci a dalších postavách, které se potýkají nejen s mezilidskými vztahy, ale i se svými postoji vůči ekologii a přírodě.

Za charakteristickou by se dala považovat scéna z kraje hry, kdy se desetiletá Anička rozhodne na své narozeniny vypustit svého domácího králíčka Alfréda do přírody. Když je akt vykonán, potká se s biologem Karlem, který změní její pohled na věc tím, že ji ubezpečí, že králík svobodu nepřežije:

Anička:                (dojde za biologem, na pozadí se odehrává bitka matek) Pane? Co to znamená to zdedenegero…

Karel:                   Zdegenerovanej?

Anička:                Jo.

Karel:                   To znamená, že už nemá přirozené chování, víš? Že není zvyklej žít v přírodě.

Anička:                Takže umře?

Karel:                   To se takhle nedá říct…

Anička:                Chtěla jsem mu pomoct a zabila jsem ho…

Karel:                   Udělalas, co sis myslela, že je správný. Možná to zní drsně, ale tím, že tvůj králík umře, zase pomůže jiným zviřátkům, který se z něj najedí… Taková je prostě příroda.

 

Hra se pokouší nemoralizovat, jen s hořkým úsměvem poukazuje na fakt, že pokud se v životě nedokážeme s něčím vyrovnat, raději před tím zavřeme oči. 

Hra získala první místo v soutěži původních dramatických textů divadelních her Dráma 2017.

 

Text je v elektronické podobě k dispozici v DILIA.

Další informace

  • Perex: Vanda Zaplatílková Hutařová se svou hrou Jen zavřít oči získala první místo v soutěži původních dramatických textů divadelních her Dráma 2017.
  • Kategorie: Divadelní