Vytisknout tuto stránku

8@8: Disneyovka o depresích a pohádkách

Christian Lollike:

All my dreams come true. Disneyovka o depresích a pohádkách

15. listopadu ve 20:00 ve VILE Štvanice

Překlad: Jana Michalíková

Režie: Janek Lesák

„Chtěla bych být Šípková Růženka. Chtěla bych spát sto let. A až se probudim, bude u mě stát princ, kterýho pro mě vybral suprovej selekční stroj osudu.  A ten princ prošel spoustou útrap jenom kvůli mně. A nebudu mít jedinou vrásku, přestože jsem spala sto let. A když se podívám z okna věže, uvidim všechny nápadníky za posledních sto let viset mrtvý na růžovejch křoviskách, ale ten jeden – ten to zvládnul a díky tomu budu vědět, že to je on.“

Disney do našich životů vnesl nejen nevkusnou animaci, ale i naivní ideály o světě, ve kterém žijeme. „A“ by chtěla být jednou z princezen, o kterou se postará slepě zamilovaný princ. „B“ by chtěl být Aladinem, jehož kouzelná lampa mu pomůže dosáhnout čehokoliv. Jenže život takový není, nemají nic z toho, co by chtěli, a proto mají depresi. Vytváří si tedy svět, který do Disneyho universa vnáší naši každodennost. Sněhurka trpí posttraumatickým šokem, šťastný život až do smrti je nudný a plný nicnedělání a Strýček Skrblík sice plave v penězích, ale radši by si sehnal nějakou zamilovanou husičku a vnesl do svého života trochu emocí.

Nekompromisní hra Christiana Lollikeho odhaluje umělé ideály, které nám prodávají velké korporace, a ukazuje, že život rozhodně není pohádka.

Další informace

  • Perex: 15. listopadu se v rámci projektu 8@8 představí hra dánské hvězdy Christiana Lollikeho s názvem All my dreams come true v režii Janka Lesáka.
  • Kategorie: Divadelní