Vytisknout tuto stránku

První díl cyklu 8@8 2016 nás zavede na Horizont událostí podle Lenky Lagronové

Scénické čtení druhé části trilogie Horizont událostí se odehraje přímo v prostorách výstavy Kamily Ženaté. „Text Lenky Lagronové je stejně jako výstava inspirován setkáváním experimentální skupiny několika žen. Je tedy s výstavou úzce spojen tematicky. Loni jsme se ocitli v prostoru, v němž se ze tmy vynořovaly vzpomínky z dětství, které v sobě měly postavy ukryté. Letos je nalézáme mimo skupinu, v jakési pavoučí síti vlastních frustrací a strachů. Text citlivě odhaluje vnitřní svět postav a asociativní atmosférická instalace Kamily Ženaté vytváří jeho adekvátní zhmotnění. Nepotřebujeme tedy nic vyrábět uměle,“ vysvětluje režisérka Martina Schlegelová. Horizont událostí je již druhou částí projektu. Jeho další a zároveň i poslední část se odehraje v roce 2017, kdy bude již kompletní hra premiérově uvedena v prostorách Centra současného umění DOX v Praze.

 

DILIA a Divadlo LETÍ

uvádí v rámci cyklu scénických skic 8@8


11. ledna 2016 ve 20:00 ve Venuši ve Švehlovce

 

Lenka Lagronová

HORIZONT UDÁLOSTÍ

 

Režie: Martina Schlegelová
Dramaturgie: David Košťák
Výprava: Kamila Ženatá
Produkce: Karolína Macáková, Tereza Tomášová

 

Hrají: Taťjana Medvecká, Jana Boušková, Lucie Polišenská, Dana Poláková, Magdaléna Borová, Pavla Beretová, Tereza Vilišová

 


Vzpomínáme. Radujeme se. Stýskáme si. Bojíme se. Z našich dětských strachů se stávají strachy dospělých a obklopují nás jako pavoučí síť, již kolem sebe sami předeme. Zdráháme se promluvit, aby nás druzí nezaslechli, střežíme se pohybů, abychom se tak k druhým nedostali blíž. A přitom dychtíme po jejich pomoci v touze vyprostit se.



Lenka Lagronová
Vystudovala dramaturgii na divadelní fakultě AMU Praha u prof. Jaroslava Vostrého. Již během studia napsala několik her, které byly později uvedeny v univerzitním divadle DISK (např. Nouzov). Kromě spolupráce s režisérem Petrem Léblem v Divadle Na zábradlí nikdy jako dramaturgyně nepracovala. Věnuje se psaní divadelních a rozhlasových her. V raných dílech se zabývá traumatizujícími zážitky a zkušenostmi mladé generace, které líčí s typicky drsným humorem. Zaměřuje se především na epizody z dospívání mladé ženy (Antilopa). Druhou část její tvorby ovlivnil její odchod z divadelního života a vstup do kláštera (Terezka). V roce 1998 získala inscenace hry Terezka cenu Alfréda Radoka za inscenaci roku (Divadlo Komedie, režie Jan Nebeský). V roce 1999 získala v soutěži Českého rozhlasu cenu za rozhlasový debut Vstaň, prosím tě a v roce 2002 byla tato hra vyznamenána na přehlídce rozhlasových her Grand Prix Bohemia. Hra Pláč byla nominována na Cenu Alfréda Radoka v roce 2007. Jedna z jejích nejnovějších her Z prachu hvězd získala druhé místo v soutěži Dráma 2010.



O výstavě Horizont událostí
Východiskem pro vznik celé vizuálně-konceptuální trilogie je existence skupiny žen různého věku a sociálního postavení, které v průběhu tří let pracují v sebepoznávacím procesu v ateliéru Kamily Ženaté a zabývají se individuální a sociální pamětí, vztahovými situacemi, nevědomým nastavením k životu a hodnotám. Zkoumají a zakoušejí strach z blízkosti, nemožnost svobodné komunikace a směřují tak k dosažení vnitřní nezávislosti. Celý projekt je svědectvím postupně se odvíjejícího procesu, což z něj činí unikátní událost, jež odkrývá skrytá, nevědomá, o to však záludnější území lidské psychiky. Výsledkem celé spolupráce je záznam proměny prostřednictvím autentických zpráv, které jsou vysílány z uzavřeného chráněného území do veřejného prostoru. Během tříletého procesu sledujeme vnitřní proměnu žen, jež se stávají uvědomělejšími a svobodnějšími a chápou „vzájemnost“ jako vyšší formu prožitku lidské existence.



Projekt vznikl za podpory hlavního města Prahy a Správní rady DILIA.

Další informace

  • Perex: V rámci projektu 8@8 uvede Divadlo LETÍ scénickou skicu další část hry Lenky Lagronové Horizont událostí. Text, jehož jednotlivé části autorka píše s ročním odstupem při příležitosti stejnojmenné výstavy Kamily Ženaté, citlivě odhaluje vnitřní světy ženských hrdinek. Scénická skica proběhne v režii Martiny Schlegelové 11. ledna 2016 v prostorách Venuše ve Švehlovce.
  • Kategorie: Divadelní